St.Joriskerk Open Voor Kerkdiensten

Goed nieuws te melden!

Vanaf zondag 30 augustus gaat de st Joriskerk in Bredevoort weer open voor zondagse vieringen.

Wel moeten we voorzichtig blijven, voor ons aller gezondheid. De kerkdeuren gaan dus weer open, maar wel zijn er bepaalde regels nodig waar we ons aan houden. Gelukkig is aan het begin van de coronacrisis door het kerkbestuur al een Gebruiksplan voor het kerkgebouw en ’t Koppelhuis opgesteld, waaruit duidelijk wordt hoe we op een veilige manier van onze gebouwen gebruik kunnen maken.

De volgende gang van zaken zal voorlopig van kracht zijn:

 • U meldt zich voor iedere kerkdienst die u wilt bezoeken aan bij Henk en Diny Luimes. Dit kan op donderdag of vrijdag telefonisch 0543-471154 of via e-mail hdluimes@gmail.com
 • Mocht de maximale bezetting van de kerk bereikt zijn, dan wordt voor u een plek gereserveerd voor een volgende zondag.
 • Er is kindernevendienst wanneer kinderen zijn aangemeld.
 • Indien u zich niet lekker voelt, komt u niet naar de kerk.
 • U komt de kerk binnen via de normale hoofdingang.
 • U kunt uw handen ontsmetten met de daarvoor aanwezige middelen.
 • Er staat iemand klaar om u te ontvangen en u een plaats toe te wijzen.
 • Graag uw jas meenemen de kerk in; de garderobe is buiten gebruik.
 • Tijdens de viering kan er helaas nog niet gezongen worden. Wel zal er orgelspel zijn.
 • Na de vieringen is er voorlopig ook geen gezamenlijk koffiedrinken.
 • Er vindt geen lopende collecte plaats. Uw bijdrage kunt u bij het verlaten van de kerk deponeren in de voor dit doel geplaatste collecteschaal.
 • Aan het eind van de viering wordt u gewezen langs welke weg u de kerk kunt verlaten.

 

Ondanks alles is het ontzettend fijn om weer van start te kunnen gaan! Over starten gesproken: een aparte Startzondag zal dit jaar niet plaatsvinden. Samen een gezellige activiteit doen en een hapje en een drankje delen is momenteel wat minder vanzelfsprekend dan anders.

De Kerkenraad is blij dat na al deze maanden onze kerk eindelijk weer haar functie mag vervullen en hoewel er nog heel veel dingen ‘anders’ zullen zijn, denken we dat het voor velen een heel fijne ervaring zal zijn om weer samen te komen onder het dak van onze geliefde Joriskerk.

Graag tot ziens,

de Kerkenraad

 

Paaskaars 2020 aansteken

Elk jaar steken we op de avond voor Pasen in een avonddienst de paaskaars aan. Dit jaar werden alle diensten afgelast door covid-19.  Op de woensdag voor pinksteren -meer dan 6 weken later- heb ik alleen de kaars aangestoken en er een filmpje van gemaakt, zoadat iedereen die kijkt,  het moment kan meemaken. Met het aansteken van deze kaars in een halfdonkere kerk zeggen we: Christus is opgestaan!

Wij leven van het licht, van God die licht is. Wat er ook gaat gebeuren, in de kerk of daarbuiten, dit blijft! Het licht blijft.

 

Leven in tijden van Corona

De Latijns-Amerikaanse schrijver Garcia Marquez heeft een boek geschreven: “Liefde in tijden van Cholera”. Op dit moment zou ik het levensboek van mij en heel veel anderen kunnen omschrijven als: “Leven in tijden van Corona”. Er is weinig wat we kunnen doen. Onze gedachten zijn bij degene die het virus hebben gekregen, en degenen die familie of vrienden hebben die overleden zijn. Als we door quarantaine de griepgolf kunnen afvlakken, zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken, dan hebben er het heel goed gedaan. Alleen weten we nu nog niet of dat gaat lukken, hoe lang het helemaal gaat duren en hoe erg het is. Voorlopig is het afwachten en wordt het voor allerlei mensen afzien. Ouderen, die een doelwit van het virus lijken te zijn; zieken, die met angst in het hart leven voor het virus; ouders die hele dagen moeten proberen te werken met kleine kinderen over de vloer; verplegend personeel en andere beroepsgroepen die het erg druk hebben. Daarom wil ik iedereen een hart onder de riem steken bij het beleven van hun eigen leven in tijden van Corona. Veel sterkte met de dagen door te komen. Als je hulp nodig hebt, laat het weten, ook al is het nog zo vreselijk om hulp te vragen. 0543 538848 Ouderen, bel elkaar op! Jongeren, bel ouderen op of stuur een kaartje, een mailtje, een grap over het hamsteren van wc-papier.  Laat weten dat je aan elkaar denkt. Gebruik de “vrije” tijd om elkaar niet te vergeten, hoe erg je ook in de war bent van de wereld die gereset wordt. Misschien is deze pauze een kans om na te denken wat we anders kunnen doen, die morgen als de wereld weer normaal is. .

Ada Endeveld

 

bericht in verband met Corona

De PKN-Bredevoort neemt haar verantwoordelijkheid nu het coronavirus Nederland in haar greep houdt.

Wij volgen de adviezen van het RIVM op.  Nu beweging en ontmoeting beperkt is proberen we alternatieve manieren te vinden om Kerk te zijn.

We trekken hierin samen op met de Protestantse Gemeente Aalten – ook in de activiteiten.

Op www.kerkvenster.nl vindt u hierover de actuele informatie.

Bredevoort in Kerstsfeer

Ook dit jaar is er weer een gezellige kerstmarkt op de Markt in Bredevoort op zaterdag 14 december.

Voor de 7e keer organiseren wij van 15.00 uur tot ca 20.00 uur een bijzondere Kerstmarkt bij de St. Joriskerk in Bredevoort. Dit jaar wordt de kerstmarkt ‘open’ geblazen door een aantal midwinterhoornblaozers van ADW.
Naast een aantal plaatselijke verenigingen en instellingen die allerlei winterse artikelen aan de man proberen te brengen om zo hun verenigingskas te spekken, staan er ook particulieren en bedrijven met een gevarieerd aanbod van seizoenproducten; kerstaccessoires en -decoraties, winter-tuin artikelen, kaarten, sierraden, luxe lekkernijen, en nog veel meer.

Maar ook de inwendige mens mag niet vergeten worden: erwtensoep, glühwein, hete chocolade, warme snacks en oliebollen zullen net als andere jaren volop te verkrijgen zijn….
De markt en de kramen zullen in kerstsfeer ingericht zijn met vuurkorven om je aan op te warmen.
Mellow Brass zorgt voor vrolijke klanken buiten op de markt.
In de St. Joriskerk zullen weer leuke miniconcerten worden verzorgd door o.a. Thomas, Gerloeske, Anne en Rosanne, H.A.N.S. met zang en gitaar, muziekband DeMB en het popkoor Dazzle uit Dale.  Zij verzorgen een gevarieerd programma in kerstsfeer.
In de consistorie kunt u zich laten vereeuwigen door sneltekenaar Alexander Straaijer.

U bent van harte welkom op 14 december vanaf ’s middags 15.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur.

Bak mee voor onze kraam.

Net als voorgaande jaren staan er op de kerstmarkt weer een aantal kramen door en voor onze eigen kerk, de Protestantse Gemeente van Bredevoort. Wij staan er onder andere met prachtige hyacinten, amaryllisbollen en een gebakskraam, die wij graag weer willen vullen met uw eigengemaakt gebak. Dit was voorgaande jaren een groot succes met een goede verkoop en een mooie opbrengst voor de kerk. Ook dit jaar hopen wij weer op veel gebak, taarten, cake, koek  of hartige baksels om te verkopen. Ook andere door u gemaakte producten zijn welkom in onze kraam. U kunt uw gebak bij voorkeur inleveren in ’t Koppelhuis op 15 december tussen 10.00 en 12.00 uur. Als dat niet lukt kunt u altijd even mailen of bellen, dan maken we een andere afspraak. Wij zijn bereikbaar via de mail: activiteitencommissie@pkn-bredevoort.nl  of via de telefoon 0543-451355 of 06-30881784
Bakt u allemaal weer mee?

Tot ziens op de kerstmarkt,

De Activiteiten Commissie.

Jubileumpje

De geschonken bloemen door ons nieuwe huiskamerraam.

Hartelijk dank voor alle kaarten die we mochten ontvangen n.a.v onze verhuizing. Ook dank aan de kerkenraad die gisteren het feit herdacht dat we precies 10 jaar geleden hier heen verhuisden. We genieten erg van ons nieuwe huis en langzaam krijgt de inhoud uit alle dozen zijn plek.

Ada en Ruud

IKA vakantieweken

De IKA, Interkerkelijke vakantieweken Achterhoek en Liemers, verzorgt enkele weken per jaar vakantieweken in Lunteren, Lemele en Doorn. Deze vakantieweken zijn vooral voor mensen die  niet zonder “zorg” of begeleiding op vakantie kunnen, ongeacht hun leeftijd. Dit geldt ook voor echtparen waarvan één van de partners zorg nodig heeft en voor personen waarbij de mantelzorger tijdelijk wordt ontlast.  Er wordt een afwisselend programma verzorgd om de gasten volop te laten genieten.  Het wordt als prettig ervaren om met mensen uit de eigen streek onder elkaar te zijn, en als dan ook in de eigen dialect  wordt gepraat komt dit zeer vertrouwd over. De accommodaties  zijn toegerust om mensen met zorg te ontvangen  en er zijn voldoende vrijwilligers uit de professionele zorg aanwezig.  Opgave voor deelname verloopt via de uw diaconie.

Voor meer informatie Website: www.ikaachterhoek liemers.nl

Email: ikapostbus@gmail.com

Bij de diensten 29 september en 6 oktober

Tijdens Bredevoort Schittert is er s’avonds in de kerk weer minitheater door de Adac-dienst: Herder gezocht m/v.

‘sMorgens 29 september is er een reguliere dienst met ds. Francien van Keulen uit Winterswijk. Een week later  -op 6 oktober- hopen wij het Stadskoor uit Bredevoort te verwelkomen in de morgendienst. Het thema van deze dienst gaat over de worsteling van Jacob is voorbereid met een gemeentelid.

Gesprekskring “Rebible”

Het boek dat we vorig jaar samen lazen “Rebible”van broer en zus van Oort, was nog niet uit. Het Oude Testament hebben we gehad, het Nieuwe willen we dit jaar bespreken. Nieuwe leden zijn van harte welkom, liefst wel even aanmelden bij Ada Endeveld. (gegevens in het kolofon)

Maandag 30 september, 20.00 uur , ’t Koppelhuis